Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kattis Andersson Föreningstränare Gevär

Föreningstränarutbildning

26 APR 2015 20:46
Efter helgens föreningstränarutbildning ser vi ett nytt gäng med diplomerade föreningstränare gevär. För dig som är intresserade av att gå föreningstränarutbildning, besök hemsidan och kolla aktuella utbildningar, eller kontakta utbildningsansvarig.
  • Skapad: 26 APR 2015 20:46

Under SvSF:s centrala utbildningshelg för föreningstränare som genomfördes i Växjö deltog fjorton tränare, elva från gevär och tre från lerduva. Åtta föreningar fanns representerade varav två från Skåne.

Smålands Skyttesportförbund stod som arrangör och utbildare under helgen var Dan Eriksson och Tommy Olsson. I detta sammanhang kom de i rollen som breddtränare för gevär.

Utbildningen startade lördag morgon på Lövåsens 10m bana.

Tommy började Utbildningsblocket Luft med att steg för steg gå igenom skjutställning stå. 

Tränarna får testa och sedan träna på att vara tränare för varandra.


 

Efter lunchen på Quality Hotel fortsatte Dan med utbildningspass regler, som enligt utbildningsstrategin är ett eget block, men här integrerat och lagt som en del av de grenspecifika blocken luft och krut. Utöver regler gick Dan igenom vapen och ammunition för att sedan gå in på skjutställning ligg och knä. 

 150425 Dan regler
 150425 Teori Knä
Som tidigare varvas teori med praktik. Nu ute på 50m banan.
150425 50m praktisk ligg och knä

 

Söndagen startar upp på Quality Hotel med teoretiska allmänna baspassen.

Föreningstränarens roll har varit i centrum under gårdagens pass och så fortsätter de teoretiska baspassen, Ledarskap och träningslära. I ledarskapsblocket har vi på prov lagt in allmänna regler och organisation. Organisationspasset beskrev kortfattat organisationen och de två administrativa verktyg, Idrott Online (IOL) och SvSF:s tävlingskalender (IndTA) som en föreningstränare kan komma i kontakt med.

Dan fortsatte prata om regler, men nu allmänna regler, som riktar sig till alla sektioner, så som vapenlagstiftningen som tar upp frågor som rör anskaffning, förvaring och transport av vapen, SäkB säkerhetsbestämmelser om Civilt skytte, skyttekort och tävlingslicens mm.

150426 Teoripass

Tommy tog vid och pratade om mental träning, han beskriver gruppens utveckling och vad som är viktigt att tänka på när man jobbar med grupper och hur gruppens utvecklas och vilken roll det kan ha för individen och gruppen. Deltagarna fick också möjlighet att träna på att ge feedback, vilket kan vara bra att öva på både när det gäller att ge och ta emot. 

Dan beskrev träningsplanering, en planering som behöver ta hänsyn till vilka vi möter, vilka mål den personen har med sin träning, men också på vilken nivå skytten är på och vart i säsongen vi befinner oss. Föreningstränare möter nybörjare, men också skyttar som kommit en bit på vägen och har kanske som mål att satsa på sitt skytte. Som föreningstränare är tanken att man genom utbildningen ska få kunskaper som gör att man kan jobba i föreningen och träna i de discipliner som föreningen erbjuder. Föreningstränarens uppgift är att ge skyttarna i föreningen en nivå som gör att de kan delta i en rikstävling, vill skytten sats kan föreningstränaren ta hjälp, hänvisa skytten vidare till tränare på en högre nivå.

Eftermiddagen avslutas med en sammanfattning av lördagen och dagens pass. Sista gruppuppgift för deltagarna blev att tillsammans i grupper planera och beskriva hur de skulle lägga upp följande aktiviteter;

1. Drop-in skytte 9-12 en föreningstränare, en bitr.föreningstränare och en alltiallo,

2. Helgläger, grannföreningens bana, 8 egna och 4 anda juniorer en föreningstränare, en bitr.föreningstränare och en pappa.

3. I den egna föreningen går träningen trögt, ingen gnista föreningstränaren, en bitr.föreningstränare funderar över nästa träningspass.

4. Säsongen ska börja, gruppen du planerar för är skyttar som skjutit 1, 2 och 3 år och de är i yngre tonåren/äldre.

 Redov1a
 Redov2b
Grupp nr 2 fick uppgift att redovisa hur de skulle lägga upp ett träningsläger för några skyttar från sin egna förening. Här beskriver Rasmus och André gruppens ide om upplägg, ett upplägg.

Hela gänget med föreningstränare: 

150426 FöreningsTr Utbildningsansvarig Grenöverskridand

 

Hur ser det ut i våra Småländska föreningar. Hur planerar vi för de olika uppdragen vi ställas inför i våra föreningar? Idag finns många olika erbjudanden om föreningsaktiviteter för barn, ungdomar och unga vuxna. Hur kan vi fånga upp och behålla gruppen inom skyttesporten. Jag tror att en gynnande faktor kan vara att utbilda våra ledare/tränare med ny- och/eller kompletterande kunskap. Genom biträdande föreningstränarutbildningen och föreningstränarutbildningen kan ledare/tränare mötas och byta erfarenheter, få nya/kompletterande verktyg och ny/kompletterande kunskap att använda för uppdrag som väntar ute i föreningen.

I måna av utbildare följer Smålands SDF Svenska Skyttesportförbundets utbildningsplanering, vilket innebär att nästa utbildning genomförs i november. 

Kattis Andersson, utbildningsansvarig Småland.

Skribent: Kattis Andersson, utbildningsansvarig
E-post: This is a mailto link

Smålands Skyttesportförbund

Förbundsstyrelse 

Förbundsinfo

E-post till:

Förbundsstyrelse

Gevärssektionen

IndTA2

 

 

 

 

 

Logga Skyttegym

 

Sävsjö skyttecenter

  

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info