SvSF utbildar Säkerhetsrådgivare, SäkR. Deras uppgift blir att svara på frågor som rör säkerhet på och kring skjutbanor samt frågor som gäller för/vid besiktning. I uppgiften ingår också att hålla i informations- och utbildningsträffar gällande SäkB.
-
-
Uppdaterad: 07 JUN 2015 13:55
Att all skytteverksamhet sker på säkra skjutbanor är A och O. Säkrast är skjutbanor godkända utifrån senaste Säkerhetsbestämmelser Civilt Skytte - SäkB. Alla föreningar har under våren fått ett exemplar sig tillsänt.
Uppdateringar av SäkB hittas på SvSF hemsida.
Tidigare fanns en Statens Skytteombud (SSO) i varje län, som bistod våra föreningar och verkade för att säkra skytteanläggningar skapades och vidmakthölls. Denna organisation finns inte längre och i stället kommer ett AnläggningsTekniskt Råd, ATR, att stödja våra föreningar och myndigheter. Det gör man bl a genom utbildning av Besiktningsmän och Säkerhetsrådgivare, SäkR, se mer nedan. ATR svarar även för framtagande av SäkB som reglerar säkerheten på våra skjutbanor. I ATR finns representanter för våra skytte- och jägarorganisationer.
I maj har ATR genom Svenska Skyttesportförbundet utbildat nya Besiktningsmän i hur man besiktigar skjutbanor. Eleverna kom från föreningar, Fortifikationsverket samt Polismyndigheten.
I september genomför SvSF en första utbildning av säkerhetsrådgivare, SäkR, för våra SDF. Tanken är att det skall finnas minst en SäkR i varje distrikt.
För Smålands Skyttesportförbund kommer Magnus Linnros, Vetlanda, att deltaga i denna utbildning. Han blir därefter kontaktperson, SäkR, för frågor som rör säkerhet på och kring skjutbanor samt frågor som gäller inför/vid besiktning. I uppgiften ingår också att hålla i informations- och utbildningsträffar gällande SäkB.
För pistolklubbar, anslutna till SPSF, finns på sikt även möjlighet att få hjälp inför besiktningen av en utbildad SäkR i resp krets.
Så till det viktigaste. Besiktning av skjutbanor ska ske minst vart femte år och efter en sådan får banan tillstånd, alternativt ett åläggande att rätta till vissa brister eller, i värsta fall, ett skjutförbud. Besiktningen genomförs av Polisen på föreningens anmodan. OBS Det är alltid verksamhetsutövarens ansvar att banan är besiktigad. Har tillståndet gått ut har banan automatiskt skjutförbud.
En besiktning kostar 250 kr och tar ca 2 timmar att genomföra. Kontakta Polismyndigheten i god tid, minst 2-3 månader, innan tillståndet går ut och boka besiktning.