Hoppa till sidans innehåll
  • 160917 Bitr. Föreningstränarutbildning i Tingsryd1Foto: Kattis Andersson
  • 160917 Bitr.Föreningstr utb TIngsrydFoto: Kattis Andersson
  • 160917 Bitr. FöreningsTr utb TingsrydFoto: Kattis Andersson
  • 160917 Bitr. Föreningstränarutbildning i Tingsryd2Foto: Kattis Andersson
  • 160917 Bitr. Föreningstränarutbildning i TingsrydFoto: Kattis Andersson
  • 160917 Bitr.FöreningsTr Tingsryd IngelstadFoto: Kattis Andersson

Biträdande Föreningstränarutbildning i Tingsryd.

28 SEP 2016 08:19
17 september utbildades 14 nya SvSF Biträdande Föreningstränare gevär. Initiativet till utbildningen togs av Tingsryds skytteförening som genom sin kontakt och samarbete med lokal SISU-konsulent kunde ge sina ledare en utbildning på hemmaplan.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2016 09:46

Tingsryd 17 september

På lördagsförmiddagen samlades 14 (en person saknas på bilden) utbildningsintresserade i Konga, skyttehallen för Tingsryds SKF. Tingsryd info om sin utbildning på KickOff mötet för Kronoberg och av de 14 samlade fanns 3 ledare från Ingelstad SG.

Först bjöd Sture Håkansson på en rundvandring i lokalen. Han berättade bl a att Tingsryds SKF har för utom luftgevärsskytte även andra aktiviteter i samma lokaler och ses av Kongabor och kommun som en typ av fritidsgård. Tingsryd har 6 luftgevärsbanor och kö uppstår, men det har Tingsryds SG löst genom att skyttarna får ta en nummerlapp och från skyttehallen kan man sedan klicka fram vem som står på tur att skjuta, en finurlig lösning tycker jag. Sture berättar att kösystemet gör att barnen/ungdomarna kan ägna sig åt annat i väntan på sin tur, utan att behöva "passa" sin kö-plats. 

Förmiddagen ägnades åt basblocket vilket innebar teori och grupparbeten kring organisation, bemötande och allmänna regler och säkerhet.

Genom Tingsryds skf:s samarbete med SISU kunde Tingsryd erbjuda sina ledare gratis utbildning inkl. fika och lunch. Tingsryd berättar att de har god hjälp av deras lokala SISU-konsult som tipsar och informerar.

Eftermiddagens övningar blev genomgång av skjutteknik, skjutställning sitt och stå samt grenspecifika regler mm. 

Stort tack till Sture, Tingsryds Skf som tog initiativet till att arrangera utbildningen.

Tränarutbildningar riktade till föreningsnivå

Biträdande Föreningstränarutbildningen är 8 timmar och bygd på två 4 timmars pass sk block. Basblocket innehåller Ledarskap, Träningslära och allmänna regler/organisation. Basblocket kompletteras med ett grenspecifikt block som innehåller Skjutteknik utrustning, vapen, ammunition samt grenspecifika regler. Allt i ett perspektiv att biträdande föreningstränare har en roll som innebär att man "bistår" Föreningstränaren.

Utbildningsmaterial till biträdande föreningstränarutbildningen "Ny som tränare" ett häfte för varje sektion. Ny som tränare utbildningsmaterialet är framtaget av SvSF och är fortfarande under justering och färdigställande, SvSF har till hjälp en referensgrupp som består av personer från de olika grenarna. Ny som tränare kompletteras powerpoint bilder samt t ex med aktuella regler och bestämmelser. 

Föreningstränarutbildningen är steg 2 i vår utbildningstrappa för tränare. Den utbildningen innehåller två basblock (alltså block som riktar sig till alla grenar; gevär, pistol, lerduva och viltmål) För att man ska ha genomgått en föreningstränarutbildning behöver man komplettera basblocken med minst ett grenspecifikt block. Utbildningen är 12 timmar och beroende på vilken gren man tillhör kan man komplettera med ytterligare grenspecifika block.

Vem är det som utbildare?

Breddtränare, som för gevär kan jämföras med tidigare förbundstränare, har bland annat till uppgift att utbilda biträdande föreningstränare och föreningstränare. Dan Eriksson, Figeholm har (bl a) rollen som Breddtränare och stod för större delen av utbildandet i Tingsryd. Mer info om vilka breddtränare Småland har och mer om tränarutbildningar hittas på Smålands Skyttesportförbundets hemsida under rubriken utbildning.  

Intresserad av att arrangera utbildning i Er förening?

Är er förening sugen på att hålla en bitr. föreningstränarutbildning. Tveka inte, hör av er till mig så gör vi en planering som passar Er förening.

Våren 2017

Till våren 2017 hoppas Smålands Skyttesportförbund på att erbjuda en Föreningstränarutbildning.  Mer information om den kommer så snart datum, utbildare och plats är färdigplanerat.

FOTO:
Ber er ha överinseende med att vissa kort, trots flera uppladdningar i IOL (IdrottOnline) mediaarkiv lägger sig ned. 

Skribent: Kattis Andersson
E-post: This is a mailto link

Smålands Skyttesportförbund

Förbundsstyrelse 

Förbundsinfo

E-post till:

Förbundsstyrelse

Gevärssektionen

IndTA2

 

 

 

 

 

Logga Skyttegym

 

Sävsjö skyttecenter

  

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info