Hoppa till sidans innehåll

Historisk invigning - Target Sprint i Värnamo

02 MAJ 2022 23:19
Grattis och Lycka till med kommande aktiviteter på Er fina anläggning Källäng, strax utanför Värnamo. En dag där glädjen och engagemang strålande ihop med solen!
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2022 10:55

Älmhults Skytteförening var en av flera föreningar som blivit inbjudan till invigningen. Jag och min klubbkompis Niklas blev så klart nyfikna och ville se vad Värnamo arbetet fram. Erfarenheten jag har haft vid tidigare kontakter med Värnamo, dels som skytt men också som administratör i Smålands Skyttesportförbund, gjorde att mina förväntningar var höga när jag satte mig i bilen och körde en dryg timme norr ut på E4:an till Källäng skjutbana strax norr om Värnamo.

Väl på plats möttes jag av glada arrangörer som gärna visade runt och berättade om skjutbanan och projektet. På utsatt tid samlades ett drygt 60-tal personer för att lyssna till Lars Bergdahl, ordförande i Värnamo Skytteförening. Här kan du lyssna till talet i sin helhet eller läsa det i text. 

Föreningen har förutom projektet Källäng 2021 arbetat med brand och personsäkerhet, jobbar för en korthållfältbana samt jobbat med det vi idag är här för att inviga - Target Sprint anläggningen. 

Projekt Källäng 2021

Invigningstal del 1 - Projekt Källäng 2021

Invigningstal del 2 - Projektinvesteringar Källäng 2021

Invigningstal del 3 - Kopletterande utbildningsprojekt brand- och personsäkerhetsarbete  

Invigningstal del 4 - Pågående arbete, korthållfältbana

Invigningstal del 5a - Target Sprint - del 5b - Target Sprint

Invigningsrace Target Sprint

Talet avslutades och så var det dags för premiär, ett invigningsrace i Target Sprint! Fyra skyttar sköt in sig och ställde sig vid starlinjen som blockerades av det blågula bandet. Start - och skyttarna klippte bandet samtidigt som de sprang iväg på sin första 400m runda. Väl tillbaka på skjutarenan plingade det fint när skott efter skott fick de mekaniska ställen att markera träff. Efter hand som skyttarna blev klara gav de sig ut på andra löprundan för en ny skjutomgång. Racet blev jämt och skyttarna fick var sin plakett. 

220501 Target Sprint invigning Värnamo SKF.jpg

Prova-på Target Sprint

Självklar var det många som ville prova-på! Skjutlagen fylldes snabbt. Jag kikade lite närmare på listan och där var flera som inte nöjde sig med en runda utan provade på flera gånger.

I visionen att locka fler till skyttesporten - I glädje- och hejaropen som hördes från deltagarna lockades nyfiktna orgenterare in till Källäng. Själva löprundan var inget större bekymmer för dem och skyttet löste de efter några skott och hjälp av instruktör.

Självklart ville jag prova på, nu när jag fick chansen. Stående vid provskotten funkade, men efter en kortare språngmatch som resultaerade i pulspåslag fick jag ge upp och lägga mig ner. Grejen är att jag nästa (jag skriver nästan) skulle kunna tänka mig att börja träna springning bara för att envist jobba vidare med att lära sig hantera pulspåslaget för att fixa några träffar i stå. 

Andra lyckades bättre med att hantera puls och stående skytte.

220501 Target Sprint invigning Källäng Värnamo IMG_1301.JPG

Hamburgare, korv, kaffe och fika

Språngmarch och skytte gör en hungrig. Alla deltgare bjöds på nygrillade hamburgare, korv och så klart fanns det dricka och kaffe samt flera olika sötsaker att välja på. Jag är ingen expert på att skriva nyheter eller lägga upp filmer på IOL-hemsida. En proffisonell kommunikatör hade säkert gjort det bättre. Jag hoppas att jag med min text iallafall kan beskriva och förmedla den entusiasm som låg i luften denna söndag, första maj 2022. 

Utveckla skyttesporten och inkludera fler

När jag stod och njöt av min hamburgare och gott kaffe, kunde jag inte låta blir att tjuvlyssna. Det bubblade med ideer om hur man skulle kunna utveckla vidare. Tex för att inkludera fler

  • "Tänk att asfaltera och inkludera fler, t ex de som behöver rullstorl
  • "Ja, det skulle kunna utvecklas ytterligare med cyklar eller varför inte sparkcykel"
  • "Vi har några fallingtargetställ hemma, man skulle kunna hitta på något med dem inomhus också"
  • "Prova-på aktivitet i samband med någon annan idrottsaktivitet, för att visa upp skyttesporten"

Som f d utbildningsansvarig i distriktet kan jag inte låta bli att tänka på vilka utvecklingsmöjlihgeter Värnamo skulle kunna erbjuda i form av träningsdagar både vad gäller Target Sprint och korthållfält, om deras projekt går i lås. Att utveckla föreningsskyttar och föreningsledare är en viktig del i att stärka skyttesporten som idrott. 

220501 Target Sprint invigning Källäng Värnamo IMG_1278.JPG

Grattis och Lycka till!

Nu är dagen över och jag rullar ut på E4:an igen. Värnamo har inte gjort mig besviken. Idag fick solen konkurens av glädjen och engagemanget som strålande från arrangörens ledare, skyttar och alla vi andra som blivit ibjudna. Ett stort tack till Värnamo Skytteförening för ett riktigt bra skytteevent! Grattis till en fin anläggning och lycka till med skytteaktiviteter framöver!

FOTO & FILM:
Tack till Annika Arvidsson och AnnChristin Johansson som har hjälpt mig med bilder och film. Bildarkiv >>
HÄR

220501 Smålandshäxorna .JPG

Skribent: Kattis Andersson, SmSF Sekreterare

Smålands Skyttesportförbund

Förbundsstyrelse 

Förbundsinfo

E-post till:

Förbundsstyrelse

Gevärssektionen

IndTA2

 

 

 

 

 

Logga Skyttegym

 

Sävsjö skyttecenter

  

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info