Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kattis Andersson

Information inför besiktning av Skjutbana - SäkB

11 FEB 2018 20:42
Roger Tiensuu, besiktningsman, informerar 18 deltagare från 13 olika föreningar om de regler som gäller vid besiktning. Deltagarna fick även möjlighet att ställa frågor gällande sin egen skjutbana. Informationsmötet planeras återkomma februari 2019.
  • Uppdaterad: 14 FEB 2018 13:35

18 deltagare från 13 olika föreningar samlades på Hotell Royal Corner, Växjö för att lyssna på Roger Tiensuu, besiktningsman, när han informerade om vad man ska tänka på inför besiktningen av skjutbanan.

Under informationsmötet gick Roger igenom SäkB och deltagarna fick möjlighet att ställa frågor utifrån sin egen skjutbana.

Säkerhet - vart tar kulan vägen?

Vi vill ha kulan i kulfånget när den passerat tavlan. Trä är ett vanligt material som finns på många skjutbanor för uppsättning av mål. Det är även ett material som ökar risken för rikoschetter vilket gör att spridningsrisken ökar väsentligt. Kulfåget bakom målet behöver ha en annan höjd/bredd än ett målmaterial där rikoschettrisken inte finns. Roger gav tips och råd samt visade bilder på hur föreningar använt annat material och på så sätt löst säkerhetsproblemet. 

Säkerhetsbestämmelser för civilt skytte (SäkB) 

SäkB innehåller bestämmelser för säkerheten vid allt skytte på civila banor och i fältskytteterräng, alltså bland annat regler för hur skjutbanan ska se ut säkerhetsmässigt. SäkB är även ett redskap för Polismyndigheten som har till uppgift att besiktiga banor.

Aktuell, senaste upplaga av SäkB hittas på SvSF:s hemsidan.

Regler uppdateras och det är därför viktigt att se till att man läser de senaste reglerna. Du hittar alltid den senaste versionen på Svenska Skyttesportförbundets hemsidan - Regler och bestämmerlser - SäkB

På samma plats hittar du också "vanliga frågor" en power-point-presentation som som heter Frågor och Svar. Ger svar och kompletterade kommentarer till SäkB.  som också uppdateras efter hand. 

Säkerhetsrådgivare SäkR - Småland

2017 skickade Smålands Skyttesportförbund en person på utbildning för SäkR. SäkRs uppgift är att på nära håll, ge stöd och råd till föreningar inför besiktning av skjutbana. Småländska föreningar som vill har råd och stöd kan kontakta utbildningsansvarig, som lotsar er/er fråga vidare till rätt person.

Besiktning av skjutbana minst vart 5:e år - styrelsens ansvar!

Kom ihåg att det är på föreningens initiativ som besiktning av skjutbanan genomförs. Föreningen kontaktar polisen och beställer besiktningstid, minst vart 5:e år.

Ansök om tillstånd i god tid!

Det är viktigt att vara ute i god tid med ansökan om tillstånd hos polisen. God tid i detta sammanhang är flera månader i förväg (3-4 mån, polisens handläggningstiden är sedan beräknad till ca 1 månad)  Föreningen skickar in ansökan om ett tillstånd, oavsett antal banor. Varje tillstånd har en kostnad (i dagsläget, 2018) på 250kr/tillstånd.

Blanketten för tillståndsansökan hittas på polisens hemsida. Blanketten hittas sedan via:
Service - Blanketter - Tillstånd Ordningslagen - Använd skjutbana/Ansökan Tillstånd.  

LÄNKAR:

SäkR i Sverige HÄR
Besiktningsmän i Sverige HÄR
SvSF:s SäkB  HÄR
Polisen, Ansökan/Tillstånd HÄR

Nytt informationsmöte februari 2019

Informationsmötet med Roger, planerars återkomma varje år i februari. I första hand riktar sig mötet till alla föreningar som aktuellt år ska besikta sin skjutbana. Självklart är övriga föreningar välkomna att amäla sig till mötet. Vi erbjuder även föreningar i Skåne, Blekinge och Halland att delta mot en kostnad enligt aktuell inbjudan.

Utbildningsfrågor

Frågor angående denna information eller utbildning för ledare, tränare, skyttar mm kontakta utbildningsansvarig Kattis Andersson, kontaktuppgifter nedan.

Skribent: Kattis Andersson, utbildningsansvarig Småland
E-post: This is a mailto link

Smålands Skyttesportförbund

Förbundsstyrelse 

Förbundsinfo

E-post till:

Förbundsstyrelse

Gevärssektionen

IndTA2

 

 

 

 

 

Logga Skyttegym

 

Sävsjö skyttecenter

  

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info