Hoppa till sidans innehåll
  • IMG_6824Foto:
  • IMG_6826Foto:
  • 20220320_090856Foto:
  • IMG_6822Foto:

Sydsvenskt mästerskap Fältskytte

31 MAR 2022 09:12
Våren -21 kom idén upp i Värnamo om ett SSM i fältskytte på Skillingaryds skjutfält. Det var då 15 år sedan senaste Jönköpingsträffen sköts. Efter en intressekoll med fler föreningar i Småland beslutades det att genomföra tävlingen.
  • Skapad: 31 MAR 2022 09:12

Med hjälp av Skyttesportförbundet gjordes en ansökan om att få vara på fältet och under hösten fick vi positivt besked för en av de föreslagna helgerna. Förberedelserna drog igång. Skjutplatser rekades. Avstånd mättes. Figurer beställdes och klistrades. Första advent satte vi stolparna till målen. Vis av erfarenhet från förr visste Leif Danielsson att när tjälen väl infinner sig är det snudd på omöjligt att bygga några mål på det fältet.
Vi hade tidigt bestämt att när vi ändå arrangerar tävlingen skulle den vara öppen för skyttar från alla regioner för att kunna användas som uttagningstävling till det nordiska mästerskapet. Inbjudan publicerades enligt statuerna för SSM. Allt var frid och fröjd, till vi av en ren slump i februari upptäcker att lånet av fältet inte alls var klart. Fortifikationsverket hade skickat ett mejl till Skyttesportförbundet som inte blivit besvarat, och därmed var lånet av fältet inte färdighandlagt. Samtidigt blev vi informerade om en, för oss, saftig hyra av fältet som vi inte kalkylerat med när vi hade vårt organisationsmöte. Många samtal, mejl och diskussioner blev det innan det hela blev klart i sista stund för att inte behöva ställa in tävlingen.
Detta var bakgrundshistorien. När tävlingshelgen väl infann sig hade vi 96 anmälda skyttar och en funktionärslita med 60 namn från 10 olika föreningar! Så många personer behövdes för bemanning av upprop, sekretariat, servering, bomvakter, parkeringsassistanter, skjutledare och markörer. Och när första och andra patrullen kommit i mål löste de av ett gäng funktionärer som skulle skjuta i de två sista patrullerna.
Solen sken på oss hela tävlingsdagen. Inte helt uppskattat av de första patrullerna som fick ett lite taskigt motljus på det första målet, en 1/6 profil på 286 meter. På samma plats sköts också mål 2, en Tunna D på 219 m. Därefter åkte man vidare till nästa ställe där det också där sköts två mål. Först ett dubbelmål bestående av S20V på 286 meter och en C15D på 122 m. En kort promenad därifrån väntade en 1/8 på 236 m, med 35 sekunders skjuttid. För de yngre och äldre var det 90 sekunders skjuttid på samtliga mål. 
Rena bilar hade vi inte efter att sen ha fortsatt på både kladdig och isig grusväg till mål 5, dagens tjusigaste mål, en B100 på 609 meter. Detta mål skjuts från en höjd med vacker vy över småländska skogar. Det fanns ursprungligen en plan på att det målet skulle varit lite längre, men när stolparna sattes vid första advent var där sjöblött och vi anpassade planerna till vad som kan vara rimligt att stå ut med som markör!
Nere på det stora fältet vid General Sparres väg fanns de två sista målen. En L3 på 507 meter och slutligen en B65 på 565 m som sköts i knä för vissa klasser. Härifrån var det sen inte långt tillbaka till samlingsplatsen där det väntade kokt korv från Waggeryds chark, smörgåsar, kaffe, dricka och kaka. Det blev en trevlig avslutning när större delen av funkionärsstaben kunde samlas för lite fika innan hemfärd.
Tävlingen var slut. Målmaterialet samlades in. Avspärrningsband och skyltar plockades ner. Prislistan sammanställdes och publicerades. Ett år av planering och förberedelsearbete, sen var det över.
Vi har fått beröm: "Himla fin och varierande fältskjutning", "grandios uppvisning", "trevligt mottagande vid haltpålarna", "enhetliga kommande från alla stationschefer" är några av de citat vi fått om tävlingen. Söndagen den 20 mars var en uppvisning i småländskt samarbete. Om inte Värnamo, Ingelstad, Ålem, Älmhult (inkl 1 st Helsingborgare), Sandby-Gårdby, Hagby, Anderstorp, Kärda och Skillingaryd ställt upp hade denna tävling aldrig kunnat genomföras.
Texten är skriven av Liselott Danielsson och publicerad här av Jennie Svärd.
Resultat hittas här.
Skribent: Jennie Svärd
E-post: Adressen Gömd

Smålands Skyttesportförbund

Förbundsstyrelse 

Förbundsinfo

E-post till:

Förbundsstyrelse

Gevärssektionen

IndTA2

 

 

 

 

 

Logga Skyttegym

 

Sävsjö skyttecenter

  

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info