Hoppa till sidans innehåll

Årlig informationsträff - besiktning av skjutbana


Smålands Skyttesportförbund arrangerar årligen från 2016, en informationsträff som i första hand vänder sig till föreningar som under aktuellt år ska besikta sin skjutbana. Informationen ges sedan 2017 av besiktningsman. 

Inbjudan och Anmälan

Inbjudan hittas under rubriken Aktuella Utbildningar tillsammans med anmälningslänk.   

Säkerhetsrådgivare (Säk R) istället för Statens Skytteombud (SSO)

Att all skytteverksamhet sker på säkra skjutbanor är A och O. Säkrast är skjutbanoran om de är godkända utifrån senaste Säkerhetsbestämmelser Civilt Skytte - SäkB aktuell version på SvSF hemsida - Regler och bestämmelser - SäkB  >> HÄR. 

Besiktning av skjutbanor ska ske minst vart femte år och efter en sådan får banan tillstånd, skjuförbud eller ett åläggande att förbättra vissa brister. Besiktningen genomförs av Polisen på föreningens anmodan. I de flesta fall hör Polisen av sig när tillståndet går ut men det är föreningen skyldighet att vara uppdaterad på när tillståndet upphör. Beräknad tid för besiktning är ca 2 timmar och det tillkommer en kostnad.

Tidigare fanns en utsedd person, Statens Skytteombud (SSO) i varje län, som bistod våra föreningar och verkade för att säkra skytteanläggningar skapades och vidmakthölls. Denna organisation finns inte längre och organisationen kring vem som ska utföra tidigare SSO:s uppgifter är under uppbyggnad. Se utbildning av SäkR nedan.

Svenska Skyttesportförbundet har under maj 2015 utbildat i hur man besiktar skjutbanor. Eleverna kom från föreningar, fortifikationsverket samt tillståndsgivaren, Polismyndigheten. SvSF har hållt ytterligare utbildningar och i september samma år skickade SmSF en representant. Den så kallade Säkerhetsrådgivare (SäkR) är en kontaktperson för föreningar i Småland.

För pistolklubbar, anslutna till SPSF, finns även möjlighet att få hjälp av en utbildad SäkR i resp krets inför besiktningen.

Uppdaterad: 17 JAN 2018 18:52 Skribent: Kattis Andersson, utbildningsansvarig
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info