Hoppa till sidans innehåll

Biträdande Föreningstränarutbildning


Steg ett i SvSF:s utbildningstrappa för tränare - grundläggande.

Biträdande föreningstränarutbildningen riktar sig till alla ledare/tränare i någon av grenarna gevär, lerduva, pistol eller viltmål. Det krävs inga förkunskaper för att gå Biträdande Föreningstränarutbildningen. I reportaget från den första grenöverskridande utbildning 18 maj i Växjö finns kommentarer från deltagarna. Svensk Skyttesport NR 2 2014

Utbildningen ger en första grundläggande kunskap i grenspecifik skjutteknik, skjutställningar och utrustning, samt kunskap om grundläggande regler och poängräkning. En tränare behöver känna till sin organisation, ha kunskap om träningslära, säkerhet och ledarskap. Den delen av utbildningen är grenöverskridande.

Utbildningen är totalt 8 utbildningstimmar (45 min), varav 4 timmar är gemensamma och 4 timmar är grenspecifik utbildning. Utbildningen kan därför delas upp till två tillfällen. Första Blocket är teoretiskt och gemensamt för grenarna. I andra blocket är praktik och teori varvat, utbildningen är förlagd till skjutbanan.

Block 1 innehåller:

  • Organisationskunskap
  • Säkerhet, Etik och Moral
  • Ledarskap

Block 2 är grenspecifikt och innehåller:

  • Utrustning
  • Skjutteknik
  • Skjutställningar
  • Regler, räkning och tolkning

Utbildningen riktar sig till alla, och är en grundläggande bas utbildning för den som vill utveckla sina kunskaper på föreningsnivå. I Svensk Skyttesport nr 4 2014 årgång 6 finns ett repotage om vad en av de utbildade Biträdande föreningstränarna har startat upp i sin förening.

Biträdande Föreningstränarutbildningen kan byggas på med Föreningstränarutbildningen. Parallellt med Svenska Skyttesportförbundets utbildningar kan tränare på föreningsnivå komplettera sina kunskaper med SISU:s ledarutbildning "Plattformen".

Smålands Skyttesportförbund har som mål att arrangera minst en utbildning varje år. Utöver det kan föreningar själva arragnera utbildning. Även utbildade Breddtränare, vars främsta uppgift är att utbilda just biträdande- och föreningstränare, kan själva ta initiativ till att arrangera utbildning. Behöver du hjälp med att planera eller hitta utbildare, kontakta utbildningsansvarig.

Kompletterande ledarutbildningar

Svenska Skyttesportförbundets egna utbildningar; Biträdande Föreningstränarutbildningen och Föreningstränarutbildningen kompletteras med SISU:s ledarutbildning "Plattformen" och "Grundtränarutbildningen" (GTU).

Vart hittar jag inbjudan och hur anmäler jag mig?

På sidan Aktuella utbildningar listas alla utbildningar som arragneras av Smålands Skyttesportförbund. Du kan även se utbildningar som arrageras av andra distrikt eller av SvSF genom att välja "Hela landet" under rubriken "Utbildningar i ditt distrikt". Tänk på att sidan visar de kommande 3 månaderna, för att se utbildningar senare väljer du ett annat start- och slutdatum.

Intresse för att verka på distriktsnivå?

Om du vill verka på distriktsnivå kan du bygga på din föreningstränarutbildning med nästa steg som är breddtränarutbildningen. Läs mer om utbildningstrappan på SvSF:s hemsida www.skyttesport.se

Uppdaterad: 17 JAN 2018 19:01 Skribent: Kattis Andersson, utb.ansvarig
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info