Hoppa till sidans innehåll

Föreningstränarutbildning


Steg två i SvSF:s utbildningstrappa för tränare.

Föreningstränarutbildningen är riktar sig till alla tränare i någon av grenarna gevär, lerduva, pistol eller viltmål. För att gå Föreningstränarutbildningen är det önskvärt att man gått Biträdande Föreningstränarutbildningen eller har erfarenhet av att leda/träna skyttar i föreningen I dagsläget finns dock inget krav.

Utbildningen är uppdelad i block och ger en fördjupad kunskap i ledarskap, träningslära, organisation/regler och grenspecifik skjutteknik, skjutställningar och utrustning. Varje block är 4 utbildningstimmar (45 min), där ledarskap, träningslära  är sektionsövergripande utbildning och basen för Föreningstränarutbildningen. Beroende på gren, Gevär/Lerduva/Pistol/Viltmål finns 2-4 grenspecifika block. (Fn är Gevärs grenspecifika utbildningsmaterial klart och indelat enligt nedan.)

För att få diplomet "Föreningstränare" ska man ha gått båda basblocken samt ett grenspecifikt block. Sammanlagt tolv timmars utbildning.

Bas Block för Gevär/Lerduva/Pistol/Viltmål:    
- Ledarskap   4 utb. timmar
- Träningslära   4 utb. timmar
Block för Gevär:    
- Block G-Organisation/Regler*   4 utb. timmar
- Block G-10m   4 utb. timmar
- Block G-Krut   4 utb. timmar
- Block G-Fält   4 utb. timmar

Pilotutbildningen Föreningstränare, för Gevär, hölls första helgen i dec 2014 i Sävsjö. Därefter har det hållits utbildningar på olika platser i landet, bland annat i arrangerade Småland en utbildning i april 2015 där gevär, pistol och lerduva utbildade tränare. 

* Vid utbildningen i Växjö valde man att integrera utbildningsblocket Organisation/Regler, med respektive diciplin och i Blocket Ledarskap integrerades organisation och allmänna regler som riktar sig till alla grenar. Det upplägget uppskattades av deltagarna.

Smålands Skyttesportförbund har som mål att arrangera minst en utbildning varje år. Utöver det kan föreningar själva arragnera utbildning. Föreningen kan få hjälp av utbildningsansvarig. Även utbildade Breddtränare (vars främsta uppgift är att utbilda just biträdande föreningstränare och föreningstränare) kan själva ta initiativ till att arrangera utbildning.

Kompletterande ledarutbildningar

Svenska Skyttesportförbundets egna utbildningar; Biträdande Föreningstränarutbildningen och Föreningstränarutbildningen kompletteras med SISU:s ledarutbildning "Plattformen" och "Grundtränarutbildningen" (GTU).

Vart hittar jag inbjudan och hur anmäler jag mig?

På sidan Aktuella utbildningar listas alla utbildningar som arragneras av Smålands Skyttesportförbund. Du kan även se utbildningar som arrageras av andra distrikt eller av SvSF genom att välja "Hela landet" under rubriken "Utbildningar i ditt distrikt". Tänk på att sidan visar de kommande 3 månaderna, för att se utbildningar senare väljer du ett annat start- och slutdatum.

Intresse för att verka på distriktsnivå?

Om du vill verka på distriktsnivå kan du bygga på din föreningstränar utbildning med nästa steg som är breddtränarutbildningen. Läs mer om utbildningstrappan på SvSF:s hemsida www.skyttesport.se
Uppdaterad: 17 JAN 2018 19:00 Skribent: Kattis Andersson, utb.ansvarig
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Smålands Skyttesportförbund
Kattis Andersson, Skyttegatan 14
343 71 Diö

Kontakt:
Tel: 0709679940
E-post: smaland@skyttesport....

Se all info